Welke gehoortoestellen zijn het beste?

Je merkt dat je steeds slechter gaat horen en volgens de audicien heb je ook een gehoortoestel nodig. Maar welke gehoortoestellen zijn nu eigenlijk het beste? Het gehoortoestel dat voor jou het beste is, is het gehoortoestel dat het beste bij jou past en aan jouw wensen voldoet. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het kopen van een hoortoestel.

1. Kies het juiste soort gehoortoestel

Gehoortoestellen kunnen over het algemeen worden onderverdeeld in twee soorten, namelijk het AHO-hoortoestel en het RIE-hoortoestel. Het AHO-hoortoestel – oftewel het Achter-Het-Oor hoortoestel – wordt achter het ook bevestigd. Via een dun slangetje dat naar de gehoorgang leidt hoor je het geluid. Het AHO-hoortoestel is goed in het versterken van hoge tonen en minder gevoelig voor feedback.

Bij RIE-hoortoestel – oftewel het Receiver-In-Ear hoortoestel – zit de receiver niet in de behuizing. Daarentegen is de receiver een onderdeel van het slangetje dat je in het oor inbrengt. Daarom is dit hoortoestel vaak kleiner en vrijwel niet zichtbaar achter het oor. Dit gehoortoestel biedt de beste versterking.

2. Houd rekening met de luisteromstandigheden

Om te bepalen welk hoortoestel goed bij je past moet je ook kijken naar de luisteromstandigheden. Er wordt gekeken naar hoe vaak je onder de mensen bent, hoe vaak je buiten wandelt en fiets en hoe vaak je naar het theater gaat. Aan de hand van dit soort factoren wordt bepaald wat de eisen voor het gehoortoestel. Moet het gehoortoestel windruisonderdrukkend zijn of juist rumeurige geluiden op de achtergrond onderdrukken? De audicien kan je hierbij ook helpen en aan de hand van je luisteromstandigheden bepalen welk gehoortoestel het beste bij jou past.