Waarom nazorg belangrijk is na het afkicken

Je hebt met succes de afkickkliniek afgerond! Gefeliciteerd. Nu moet u terug in de gemeenschap treden. Maar ben je echt genezen en klaar om de alledaagse uitdagingen het hoofd te bieden? Kun je het zonder voortdurende ondersteuning?

Volgens het National Institute of drug abuse (NIDA) is het terugvalpercentage voor individuen die in actieve behandelingsprogramma’s zijn eigenlijk relatief hoog, 40-60% in de meeste gevallen. Dit is omdat verslaving een complexe ziekte is. Herstel begint en eindigt niet met rehab, maar is een levenslang en continu proces (Bron: https://www.connection-sggz.nl/). 

Dus hoe langer je nuchter blijft na het voltooien van een rehab programma, hoe lager je kans op terugval. Hoe kan nazorg helpen? Nazorg is het podium na intensief te zijn afgekickt en het is een integraal onderdeel van elk goed alcohol behandelingsprogramma. Het primaire doel van elk nazorgprogramma is het handhaven van onthouding en het voorkomen van terugval. In feite, nazorg Programma’s blijkt aanzienlijk belangrijk van het herstel op lange termijn en leiden tot hogere tarieven van onthouding. 

Sober blijven kan een uitdaging zijn, en dat is waarom jij zorgvuldige planning nodig hebt. Nazorg is het moment waarop je de lessen en strategieën implementeert die je hebt geleerd in rehab en toepast in de echte wereld.

Dus, wat zijn de voordelen van een nazorgprogramma?

  • Positieve sociale relaties opbouwen
  • Je motivatie hoog houden
  • Soberheid behouden
  • Terugval voorkomen

Zonder geïndividualiseerde en zorgvuldig geplande lange termijn diensten op gemeenschaps basis die soberheid ondersteunen, zullen de terugval percentages veel hoger zijn, met name voor sociaal kwetsbare personen.

Voor meer informatie over verslavingen, afkickklinieken, speciale behandelingen (zoals een kliniek in Zuid-Afrika!), nazorg programma’s of andere dergelijke ggz gerelateerde vragen kunt u terecht bij Connection-sggz. Een gespecialiseerde instanties voor allerlei verslavingen, wees niet bang om hulp te vragen. U staat er nooit alleen voor!