Vlooien bij je hond bestrijden en voorkomen

Een veel voorkomend probleem bij honden zijn vlooien. Als je lieve huisdier geteisterd wordt door vlooien, is dat niet alleen voor hen vervelend. Ook voor jou is het een nare bijkomstigheid. Zeker als de situatie veranderd in een plaag. Mocht je hond namelijk voor een paar nachten naar het pension of de hondenoppas gaan en er dus geen huisdieren in huis zijn, zullen de vlooien zich storten op mensen. Vlooien hebben tenslotte een bloedmaaltijd nodig om te overleven. Het is daarom belangrijk om je hond vlooienvrij te houden. Er zijn een aantal manieren waarop je vlooien hond effectief kunt bestrijden en voorkomen. In dit blog lees je wat deze manieren zijn.

Preventieve middelen

Als je hond in het park in contact komt met andere honden, dan is de kans zeer aanwezig dat er een of meerdere vlooien overspringen van de ene naar de andere hond. Daarom is het belangrijk om je hond regelmatig te behandelen met een vlooienmiddel. Er zijn verschillende vlooienmiddelen die je kunt gebruiken om je hond preventief te behandelen. Zo kun je gebruik maken van vlooiendruppels. Maar ook een vlooienband is een zeer effectief middel om je hond te beschermen tegen deze nare beestjes.

Regelmatig stofzuigen

Naast het regelmatig behandelen van je hond, is het ook belangrijk om de omgeving van je hond, en dus ook van jou, goed schoon te houden. Een van de dingen die je kunt doen is regelmatig stofzuigen. Met name bij naden, kieren, plinten, onder kasten en de hondenmand. Dat zijn namelijk populaire plekken voor vlooien om hun larven te plaatsen. Vlooienlarven hebben zo'n 2 weken nodig om te ontpoppen, maar ze kunnen ook langer wachten. Net zo lang tot zich een potentiële gastheer in de buurt begeeft waar de larven zich meteen op kunnen storten. Naast stofzuigen is het ook belangrijk om plekken waar je hond graag ligt, zoals zijn hondenmand, regelmatig op minimaal 60 graden te wassen.

Toch vlooien? Onderneem gelijk actie

Mocht je hond ineens flink beginnen met krabben en bijten, aan zijn billen of in zijn nek bijvoorbeeld, dan heeft je hond mogelijk last van vlooien. Obsessief krabben en bijten zijn zeer duidelijke signalen dat je huisdier besmet is met vlooien. In dat geval is het belangrijk dat je meteen actie onderneemt. Onderneem de hierboven genoemde stappen: ga flink aan de haal met de stofzuiger en was alles waar je hond graag op ligt. En gebruik een middel om je hond te behandelen. Een van de effectieve manieren is om je hond te wassen met een antivlooienshampoo. Deze kan wat sterk zijn, maar daardoor kan je hond wel meteen verlost zijn van die vervelende beestjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *