Liefde voor de winter

De winter omarmen

Jarenlang heb ik gevreesd voor de winter, ik tolereerde het alleen door te kijken naar daglichtgrafieken die elke dag minuten meer licht beloofden na de kortste dag. Over een maand, zei ik vaak tegen mezelf hebben we daglicht om vijf uur, een maand later om zes uur. Maar dit jaar realiseerde ik me met verbazing dat ik uitkeek naar de winter – zelfs terugdenkend aan de winters van voorheen. Ik werd zelfs nostalgisch over de winter. Dit jaar omarm ik het koude weer. Daarom bespreek ik in dit artikel de leukste dingen aan de winter.

Geur en gevoel

Op een gegeven moment in oktober of november realiseer je je dat je de kou kunt ruiken. Het is een schone, levendige geur die langs je luchtwegen en recht in je longen en hoofd stroomt, waardoor je je plotseling levend voelt. Het is moeilijk te beschrijven maar het is een geur die lijkt op pepermunt of eucalyptus, maar niet precies.

Ik ben ook gek op de ochtenden als het behoorlijk koud is en je uit het raam kijkt en de belofte van een winterdag te zien.

Lekker eten

Zwaar eten in de zomer is gewoon verkeerd. Op deze lichte zomerdagen eetje ook lichte maaltijden; zoals gestoomde vis of salades met veel groen. Maar tijdens de winter kun je lekker eten en schrokken. En je draagt toch veel kleding dus niemand die het ziet als je wat aankomt. Ik ben dol op thuiskomen uit de donkere stad na een wandeling onder de straatverlichting, wetende dat ik op het punt sta een enorme macaroni-kaas of een langzaam gekookte goulash te eten met een portie zure room op een stapel stomende rijst. De winter is ook een tijd van puddingen, romige lekkernijen boordevol stroperige zoetheid. En je kunt natuurlijk zelf chocolademelk maken. Laten we dat niet vergeten.

Gekleed in een zomerrok, tanktop en sandalen voel ik me vrij, maar in een gebreide jurk, mijn gevlekte grijze zwarte jas en een dikke babyblauwe sjaal, voel ik me veilig. Ik herinner me een paar jaar geleden dat een vriend een Kozakkenhoed had, vergelijkbaar met die van Julie Christie in Doctor Zhivago. Haar mooie hartvormige gezicht zag er plotseling kinderlijk uit toen ze de hoed opzette.