Een traditionele educatie of jezelf ontwikkelen?

De meeste jonge mensen in Nederland gaan bijna twintig jaar naar school voordat ze beginnen met werken. Tegelijkertijd zijn er ook ontzettend veel mensen die na de middelbare school niet verder studeren. En dit hoeft niet persé een slechte ervaring te zijn. Er zijn heel veel manieren om jezelf te ontwikkelen en zelfs zonder opleiding veel te bereiken in het leven. In dit artikel bespreken we hoe je succesvol kunt worden zonder traditionele educatie na de middelbare school.

Is de universiteit het waard?

In de afgelopen jaren is er veel verandert wanneer we het hebben over universitaire opleidingen. Zo is er bijvoorbeeld geen basisbeurs meer. Dit betekent dat steeds meer mensen met het probleem zitten dat ze met hoge studieschulden van de universiteit afkomen. Tegelijkertijd is de baanzekerheid ook alleen maar omlaaggegaan. Wanneer je dokter of advocaat wilt worden is het natuurlijk nog steeds essentieel om de opleiding te doen, maar studies zoals geschiedenis en filosofie bieden niet zo veel te bieden qua carrière traject. In dat geval zijn er betere opties beschikbaar.

Werken zonder opleiding

Het is heel goed mogelijk om te werken zonder diploma. Er zijn tegenwoordig juist steeds meer bedrijven die ervoor kiezen om mensen aan te nemen en die zelf op te leiden terwijl ze al werken. Zo heb je bijvoorbeeld Binck. Dit uitzendbureau leidt mensen op en stuurt ze daarna naar verschillende opdrachtgevers. Op deze manier krijgen mensen een specifieke opleiding voor het werk wat ze gaan doen in de realiteit een stuk beter idee is dan een ontzettend brede theoretische opleiding doen.

Eigen bedrijfje beginnen

Er zijn tegenwoordig ook ontzettend veel mogelijkheden om een eigen bedrijfje te beginnen. Misschien heb je een passie voor fotografie? Als je een goede fotograaf bent is het heel goed mogelijk om als ZZP’er veel geld te verdienen door je diensten te verkopen. Veel mensen denken dat er tegenwoordig met fotografie niet zoveel te verdienen valt maar dit is helemaal niet waar. Je moet simpelweg de juiste soort fotografie kiezen. Een van de beste opties is trouwfotografie. Koppels die gaan trouwen zijn meer dan bereid om goed geld te betalen om de beste foto’s te krijgen. Natuurlijk zijn er nog vele andere ideeën om een eigen bedrijfje te beginnen. Om die reden zijn we van mening dat zelfs zonder traditionele educatie het heel goed mogelijk is om zeer succesvol te worden. Er zijn zelfs heel veel miljonairs die geen diploma hebben.